Minimax je umělecký server pro všechny autory. Vyjádřete se! Prezentujte své malby, fotografie, poesii či prózu, komentujte ostatní autory. Více informací
Zaslal: út 27. září, 2011 17:05 Předmět: Sbírka básní Minimaxu
Něco vám řeknu... někdy v červenci tohoto roku jsem dostala mail od známé, v němž mi psala "hele, já básničky nepíšu, ale ty jo a tadyhle - link na MM - budou dělat sbírku." Jdi to omrknout.
Tak jsem šla, přitom jsem se škrabala na hlavě a říkala si "no jo, to známe, to už tu bylo mockrát, jenomže básničky, vyjma lit. serverů, v podstatě nikdo nečte, natož aby je někdo dokázal zhodnotit, vybrat, vydat a nějak tím na díla ukázat. Tak v čem tohle bude jiné?"
Pletla jsem se akorát v tom, že tady opravdu funguje tři až pět lidí, kteří nejenže dokáží básně psát, ale umí i smysluplné rozbory (nejen "je to sra.ka, jdi s tím do háje), jak to běžně funguje jinde, přestože i jinde se najdou světlé výjimky.
Asi hodinu jsem uvažovala nad tím, že bych také přispěla. Ale jakožto sebestředný pisálek jsem si říkala "no a co z toho budu mít?"
Budu ve sbírce se stovkami jiných básní, s neznámými lidmi... to už jsem byla... co nějaký krok vpřed?
Žádný nevidím, proto se ptám.
Navíc podrobnosti o tvorbě, ceně a distribuci knihy samotné jsem se tu nedočetla. Známá psala na onen "sbírkový" mail, ale odpověď žádná.
Moje otázky, když si představíme, že jsme ve sbírce všichni, zní:
Co od toho jako autoři čekáte?
Máte jako autoři nějaké předešlé zkušenosti?
Kde jste vyšli?
Být otištěn, tečka, to je vše? To je účel?
Ono někam něco poslat umí každý.
Třeba Kutnohorský "Vzdorospolek" také vydává sbírky básní (už sedm let), ale básně projdou soutěží a dvojím hodnocením, na konci dostanete od porotců slovní ohodnocení a těšíte se na další rok.
Plánujete propagační akci? (veřejná čtení, nějaké poetické okénko v rámci společenské akce, třeba?)
Bude sbírka přístupná, abych tak řekla, básnické veřejnosti?
Plánujete třeba spolupráci se známými autory, přizvete je jako konzultanty?
Co knihovny? Uvažovali jste sami za sebe, skupinu známých, že byste ve svém městě propagovali sbírku v knihovnách?
Což takhle nějaký známý sponzor, je?
Pokud ne, proč?
K Vaším dotazům: Básně čte mnoho lidí, i když zdaleka ne tolik, jako prózu, přesto publikum pro poezii existuje, a tomu je sbírka určená.
Výběr děl je jasně popsán na úvodní stránce, shrnuji - že jeden až dva lidé "znalci" nikdy dobrou poezii nevyberou, pokud se na těchto dílech shodně 20 lidí, něco na takových básních už bude.
Osobní benefit publikace básní ve sbírce si každý autor musí definovat sám, protože žádná univerzální odpověď na to neexistuje. Pokud Vaše básně projdou "sítem", můžete se radovat, že se jedná o díla, která zaujala dvě desítky lidí jako porotu, ne jednoho redaktora, který vždy bude nevyhnutelně subjektivní.
Cenu sbírky před tím, než víme konečný počet stran opravdu uvádět nemůžeme, protože ji neznáme. Máme orientačně představu, ale ta bude relevantní až ve chvíli, kdy uvidíme, kolik básní má šanci postoupit a především, jestli se budou dělat překlady do angličtiny.
Vaše známá napsala včera, opravdu nejsme 24 hodinový helpdesk, abychom odpovídali do dvou hodin na veškerou došlou poštu, skutečně jí není málo. Samozřejmě jí odpovíme.
Propagační akce se budou soustředit především na virální propagaci, protože ta bývá zdaleka nejefektivnější. Pokud vzniknou anglické překlady, bude naším velkým cílem "exportovat" sbírku za hranice, protože česká poezie je cenná (konec konců, máme jednoho nositele Nobelovy ceny právě za poezii) a hodnotná, a chtěli bychom s ní překročit fyzické i metaforické hranice.
Sbírka bude ke koupi pro veškerou veřejnost.
Máme několik nabídek od "známých" autorů na spolupráci při vyhodnocování, kterých si vážíme.
Vydání sbírky bude primárně hrazeno ze sponzorských darů. _________________ Správce MINIMAX.cz
Zaslal: pá 30. listopad, 2012 4:37 Předmět: North Face Outerwear
134 I completed my 1st Outerwear last year and was in a very bad place mentally from about the 45 - 60km mark. 45km was the furthest i'd ever gone in training and something just clicked when i saw the 45km marker out on the track... i started to doubt myself big time. I had never even run even a 1/2marathon (aside from Windwear training runs), so how was i ever going to finish a 100km's! I became extremely negative and every little pain, felt like it was the worst thing i'd ever experienced. I am a footy player and thought to myself "What the hell i am i doing out here??!! I am not a runner!!".
Zaslal: pá 30. listopad, 2012 4:44 Předmět: North Face WaterProof
I also put a post on FB recently (if you haven't seen it already, check out 'The Unofficial Australian North Face Hoodie Sale site at North Face WaterProof anyway ... on my post I was commenting that I had lost a total 3.3kg of weight on my last long run (weighed pre run with pack, water, etc etc .. then post run with no peeing!), and the only explanation is that I sweated out over 3 litres of sweat that was evaporated .. the rest had me drenched!
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru